Banská Štiavnica - město plné historie a lásky.

Ten kdo má rád historii, romantickou přírodu, památky a vyhýbá se proudům turistů - měl by aspoň jednou navštívit toto malebné městečko na středním Slovensku.

Já tomu říkám druhý domov. Moje mamka odsud pochází a my s bráchou tu trávili každé prázdniny u babičky s dědou. Sice se tohle městečko dostává postupně lidem do podvědomí, ale i tak o něm neví ještě spousta lidí, což je škoda, protože je to perspektivní a krásné místo.

Banská Štiavnica je hornickým městem, které se rozkládá uprostřed sopečného kráteru a od Brna je vzdálené 4 hod jízdy. Na to, že je to maličké městečko, skrývá se v něm i v jeho okolí plno zajímavých míst, která stojí za to navštívit. Na své si přijdou jak turisté, cyklisté tak i motorkáři. 💪

Místa, která by jste neměli minout:

👇👇👇


Sitno

Jedná se o nejvyšší kopec Štiavnických vrchů (1009,2 m.n.m.) na jehož vrchole můžete najít zříceninu z 13. st., Jánošikovu postel, místo kde prý zbojník rád odpočíval, chatu s občerstvením a suvenýry, televizní vysílač a krásný výhled na okolní kopce a údolí. Na Sitno se dá vyjít/vyjet po asfaltce až nahoru anebo se na vrchol můžete dostat lesní cestou, která je mnohem hezčí a trvá cca 1,5 hod.  Jakmile sejdete dolů, můžete se po výšlapu osvěžit v jezeře Počúvadlo, které se rozpíná přímo pod Sitnem. Je to také oblíbené místo místních i zahraničních motorkářů, kteří se tam scházejí na místním posezení. 😈
https://www.planetslovakia.sk/priroda/202-sitno-stiavnicke-vrchy




Kalvárie

Štiavnická Kalvárie z 18. st. patří mezi nejkrásnější barokní kalvárie Evropy. Celý komplex se skládá z 22 sakrálních staveb a 17 kaplí. Komplex je zařazený i na seznamu světového dědictví UNESCO. Byl zapsaný také do seznamu sto nejohroženějších památek světa, ale díky nadšeným lidem, kteří se pustili do rekonstrukce, se už na seznamu nevyskytuje. Každou kapličku si někdo adoptoval. Hned ty první si "osvojily" známé sestry Vašáriové, rodačky z BŠ. 😄
http://www.kalvaria.org/



Zámek sv. Anton

Zámeček se nachází poblíž BŠ v obci Svätý Anton. Nachází se zde muzea o bydlení šlechty a myslivectví na Slovensku. Zámek obklopuje krásný romantický anglický park se vzácnými stromy z 18. st.
https://www.msa.sk/



Banské muzeum v přírodě

Navštívíte zde jak povrchové expozice tak i návštěvu propletených cest hluboko pod zemí s povinným vybavením - baníckým pláštěm, přilbou a lucernou, se kterým si zkusíte na vlastní kůži podmínky, ve kterých tu baníci kdysi těžili. Je to skvělý zážitek jak pro děti tak dospělé. 😉
https://www.muzeumbs.sk/



Banka lásky 💕

Pro romantiky je ve městečku kromě malebných zákoutí i banka lásky - zatím je jediná na světě. Zde si můžou páry v trezoru lásky uchovat symbol své lásky na rok či navždy. Změřit svou lásku na láskoměru, seznámit se s příběhem Maríny a Andreje a další zajímavé atrakce.
https://bankalasky.sk/





Kde se osvěžit 

Banská Štiavnica je plná tajchů neboli vodních nádrží za účelem zisku nových energetických zdrojů pro těžbu a úpravu rud. Za návštěvu určitě stojí Počúvadlo, kde jsou poblíž hospůdky, mini zoo u hotelu Topky (zoo je nyní v přestavbě) a můžete si zde půjčit také šlapadlo na vodu. Menší jezero Kolpachy je taky moc fajn, je menší než Počúvadlo a občerstvení tu taky mají.



Pro milovníky kaváren 👌

Jedno z nejvýraznějších a nejzajímavějších míst kde si odpočinout při prohlídce města je kavárna Divná Pani. Spadá pod ní kavárna Old Men's Cigar Club a ač jsme nekuřáci, místní prostředí nás ihned učarovalo. Divná Pani nabízí také ubytování, 10 pokojů, ty jsou zařízeny do různých umělecký směrů. V pokojích nejsou žádná elektronická zařízení, člověk se aspoň na chvíli může zastavit a nasávat místní atmosféru.
https://www.divnapani.sk/






Muzeum Deža Hoffmanna

V BŠ se narodil fotograf, který je mezinárodně uznávaný. Po válce se usadil v Anglii, kde nafotil snímky slavných osobností jako je Charlie Chaplin, Marilyn Monroe, Rolling Stones nebo Beatles.
Nyní se opravuje jeho rodný dům, ale až bude hotový, určitě to bude stát za to. 👍
https://dezohoffman.com/




V Banské Štiavnici je plno dalších krásných míst a památek, snad Vás moje tipy inspirují a užijete si parádní výlet . 😊
https://www.virtualna-banska-stiavnica.sk/virtualna-stiavnica





2 komentáře:

  1. Divná paní byla i v Brně, ale zrušili ji. :) Jinak banka lásky vypadá zajímavě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé to je škoda, je to fakt povedená kavárna :) i když věřím, že v Brně je ta konkurence dost velká...

      Vymazat