Za Jánošíkem do Malé Fatry

Při procházení fotek, které se nám za ty společné roky nashromáždily, jsem narazila na náš výlet do Malé Fatry do Terchové, místa kde se kdysi narodil samotný slovenský zbojník Juraj Jánošík. To jsme neměli ještě motorku.... sbalili jsme se na 4 dny a vyrazili.

Ubytovaní jsme byli v Penzionu Stárek v obci Stefanová. Byl to skvělý výchozí bod, protože ze Štefanové jsme byli nejblíž k naším cílům a turistické značky jsme měli přímo u penzionu. 

Penzion Stárek

První den jsme se vydali na Jánošikove diery, je to podobné Medvědí soutězce v Rakousku jen tady se nám z nějakého důvodu líbilo víc a pak na Malý Rozsutec. Většinu cesty jdete proti proudu potoka, který zurčí pod vámi, nad vámi, vedle vás no prostě je všude okolo.... v létě příjemně osvěží, ale člověk musí být opatrný, protože na některých místech to i pěkně klouže. Je tu plno žebříků, můstků a na některých místech se musíte přidržovat řetězů ve skalách. Stezku zvládly jak děti tak i já se svým strachem z výšky, bylo to 👍.

Jánošíkove dieryJánošíkove diery
Jánošíkove dieryJánošíkove diery 

Poté jsme směřovali na Malý Rozsutec, který byl opravdu malý 😅, ale výhledy z něj byly i tak moc hezké. Jen ta cesta na něj i z něj je trošku krkolomná, ale nic co by se nedalo zvládnout. 

Malý Rozsutec

Malý Rozsutec
 
Malá Fatra

Druhý den ráno to s počasím nevypadalo dobře. V noci pršelo, všude bylo dusno a plno páry. I tak jsme se nenechali odradit a vyrazili na výšlap na Velký Rozsutec. Ach my bláhoví 😂. Cestou jsme nepotkali ani živou duši - jaké to překvapení. Až nahoře pod samotnou horou jsme potkali u cesty Mloka skvrnitého a malé hádě, kteří si aktuální počasí vychutnávali. Velký Rozsutec byl zahalen do mlhy, nicméně nás to neodradilo a vydali jsme se dál, čím výš jsme byli tím víc foukalo. Až jsme dorazili na zúženou pěšinku, kterou jsem už nedala. Bylo to na mě už dost vysoko, neměla jsem se tam jak krýt (žádné keře jen holá skála) a k tomu to vypadalo, že za chvilku vypukne bouře. Je to škoda, no třeba někdy vezmu odvahu do hrsti a zdolám i tuto horu, pokud bude teda hezky..😆

Malá Fatra

Velký Rozsutec

Jelikož jsme měli ještě dost času, tak jsme se po obědě vydali do blízkého města Terchová, kde má Jánošík muzeum, sochu a je zde i menší rozhledna s výhledem na město.

Následující ráno jsme pak jeli ještě do BŠ navštívit mé prarodiče. I když jsme v Malé Fatře pobyli jen krátký čas, často a rádi na ní vzpomínáme. 😊







Žádné komentáře:

Okomentovat